Informatii generale privind implementarea SDL prin intermediul LEADER
Spatiul rural romanesc se confrunta cu numeroase carente, acestea reprezentand si motivul pentru disparitatile intre urban si rural, prin prisma tuturor componentelor sale: economie rurala, potentialul demografic, sanatate, scoala, cultura, etc. Pentru reducerea acestor disparitati, una dintre solutii o reprezinta elaborarea si implementarea unor strategii integrate de dezvoltare LEADER de catre comunitatile locale, avand ca punct de plecare nevoile identificate la nivel local si potentialul endogen.
ASOCIATIA G.A.L. CETATEA TAMASIDAVA este un parteneriat public-privat cu personalitate juridica, fiind format din diversi actori ce provin din randurile autoritatilor publice locale, sectorului privat si ai societatii civile. Astfel, din cei 79 de parteneri, 16 reprezinta sectorul public fiind administratii publice locale, 53 reprezinta sectorul privat fiind din categoria societatilor comerciale, intreprinderilor individuale si familiale, persoanelor fizice autorizate etc, iar alti 10 sunt reprezentanti ai societatii civile. Procentual, ASOCIATIA G.A.L. CETATEA TAMASIDAVA are in componenta 20,25% reprezentanti ai sectorului public si 79,75% reprezentanti ai sectorului privat si ai societatii civile. Din totalul de 79 de membri GAL, 6 sunt entitati din mediul urban/din afara teritoriului GAL si 73 din mediul rural, ceea ce determina un procent de 7,59% urban si 92,41% rural.
Denumirea Grupului de Actiune Locala CETATEA TAMASIDAVA provine de la Cetatea dacica Tamasidava, care se afla intre localitatile Racatau de Jos si Pancesti, pe malul stang al Siretului, judetul Bacau, cetate care in trecut a reprezentat unul dintre cele mai importante centre economice ale geto-dacilor din Moldova.
Suprafata teritoriului G.A.L. Cetatea Tamasidava este de 1.087,09 km² si cuprinde 15 (cincisprezece) comune din partea de sud-est a judetului Bacau: Corbasca, Dealu Morii, Gaiceana, Gioseni, Horgesti, Huruiesti, Motoseni, Parava, Pancesti, Racaciuni, Rachitoasa, Sascut, Tamasi, Tatarasti, Valea Seaca precum si un oras din partea de nord a judetului Vrancea: Adjud.
Localizat in Regiunea de Dezvoltare 1 Nord Est, pe teritoriul judetului Bacau si in nordul judetului Vrancea, Grupul de Actiune Locala Cetatea Tamasidava se suprapune, din punct de vedere morfologic, cu doua unitati de relief pentru comunele din sud-estul judetului Bacau: Podisul Barladului si Culoarul Siretului. In ceea ce priveste orasul Adjud, singura localitate din judetul Vrancea care face parte din Grupul de Actiune Locala Cetatea Tamasidava, acesta este localizat la varsarea raului Trotus in Siret, pe un teren in general plan, fiind marginit de colinele subcarpatice cu inaltimi de pana la 400 m. Altitudinea generala medie a teritoriului vizat este de circa 200 m.